Drożdżówka z jabłkami i posypką bez wyrabiania

4.5 (176 ocen)

  • 13 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto drożdżowe, które przygotowuje się wieczorem, a piecze następnego dnia, jest długo świeże, wilgotne i puszyste.

  • 13 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    3/4 szkl. oleju
    1 szkl. mleka
    5 dag drożdży
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1/2 kg mąki
    2-3 jabłka
    2 łyżki mąki do jabłek

    Ponadto:
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu

    Posypka:
    50 g masła
    3 łyżki cukru
    3/4 szkl. mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Drożdżówka z jabłkami i posypką bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać cukier, cukier wanilinowy, mleko, olej, sól, rozkruszone drożdże i proszek do pieczenia. Zostawić na noc.
  • 2. Następnego dnia do miski dodać mąkę i wymieszać ciasto. Jabłka pokroić w kostkę, oprószyć mąką i dodać do ciasta. Całość podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch foremek keksówek o wym. 30x10 cm.
  • 3. Z masła ,cukru i mąki zrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
  • 4. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Składniki na ciasto drożdżowe muszą być w temp. pokojowej, a miska dosyć wysoka, żeby ciasto przez noc nie wykipiało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować