Marchewkowe kluski bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Zapraszam na pyszny i lekki obiadek na słodko.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 40 dag ugotowanej marchewki
    125 g ricotty
    1 jajko
    8 płaskich łyżek mąki ryżowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    szczypta soli i 1 łyżeczka oleju do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Marchewkowe kluski bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Wyrabiamy( ciasto jest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach, ponieważ marchewka barwi skórę. W dużym garnku zagotowujemy dość dużo wody z solą i olejem. W między czasie formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego( ja odkładałam swoje na talerz lekko posypany mąką ryżową). Wkładamy kluseczki do gotującej się wody. Po wypłynięciu kluseczek gotujemy je ok. 3-4 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i na talerz. Proponuję polać je jogurtem naturalnym lub śmietanką i posypać cukrem wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować