Marchewkowe kluski

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Do tego dania można wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z obiadu. Były bardzo smaczne. Można je podać polane masłem

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g twarogu dałam półtłusty
    2 jajka
    1kg ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki mąki pszennej
    4 średnie ugotowane marchewki
    sól

    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pyzy

Marchewkowe kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę.
    Marchewkę ugotowaną zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Ser przepuścić przez maszynkę.
    Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde.
    Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe.
    W garnku zagotować wodę,posolić.
    Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową.

    Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować