Kluski marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi ‘śluskami kląskimi’ :P

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg marchewek
    300 g mąki ziemniaczanej (około)
    1 łyżka masła
    1 łyżka startego imbiru
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Dodatki

Kluski marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski marchewkowe 1. Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Studzimy, mielimy na średnich oczkach.
    Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy ciasto.
    Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez, znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować