Marchewkowe ciasteczka z dziurką.

2 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Deser w wersji składanych ciasteczek z dżemem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g marchewki
    200 g masła
    350 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dżem lub powidła
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Marchewkowe ciasteczka z dziurką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i zatrzeć na wiórki.
    Masło posiekać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać marchewkę i szczyptę soli.
    Zagnieść ciasto. Rozwałkować je na placek grubości ok. 4 mm.
    Wykrawać ciastka szklanką lub foremką. W połowie krążków wyciąć dziurki kieliszkiem, lub mniejszą foremką.
    Ułożyć ciastka na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15 min w 180°C.
    Po wystudzeniu pełne krążki posmarować dżemem. Przykryć krążkami z dziurką.
    Na koniec ciastka oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast marchewki można tu wykorzystać wiórki marchewkowe pozostałe po robieniu soku ze świeżej marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mąka pszenna Masło Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować