Maślane ciasteczka z dziurką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię piec i testować nowe przepisy. Te ciasteczka robię zawsze z podwójnej porcji składników. Najlepiej smakują na następny dzień.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    20 dag zimnego masła
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    marmolada
    cukier puder do posypania ciasteczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Marmolady

Maślane ciasteczka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier puder, jajko i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy ciasteczka foremką lub szklanką. Należy wyciąć taką samą ilość ciastek pełnych i ciasteczek z dziurką robioną za pomocą kieliszka.
    Pieczemy w 180 stopniach przez ok 10 min aż ciasteczka ładnie się zarumienią.
  • 3. Pełne ciasteczka smarujemy marmoladą, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
    Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować