Ciasteczka z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia połączyć w misce. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie wbić żółtka. Dodać cukier, jogurt naturalny, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie kruche ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.
Przygotować stolnicę. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać okrągłe ciastka. W części ciastek dodatkowo zrobić dziurki kieliszkiem tak, aby powstała parzysta liczba zarówno tych z dodatkową dziurką jak i bez niej. Przenieś na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni, aż się przyrumienią.
2.Na upieczone całe ciastka nakładać pół łyżeczki dżemu malinowego. Ciasteczka z dziurką natomiast posypywać cukrem pudrem. Łączyć razem, nakładając ciastka z dziurką na te z dżemem.
3.Można serwować zaraz po przygotowaniu lub umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać kilka dni.
Komentarze