Ciasteczka półfrancuskie z dziurką

4.49 (148 ocen)

Pyszne ciasteczka, posypane przed pieczeniem grubym cukrem kryształem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    1 op. drożdży instant (7 g)
    250 g masła
    250 g kwaśnej śmietany 18% (1 szklanka)
    2 żółtka
    1 łyżka octu
    dodatkowo:
    1 białko
    ok.200 g cukru gruba rafinada lub zwykłego kryształu
    kilka łyżek mąki do podsypywania
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Przekąski

Ciasteczka półfrancuskie z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże instant, mieszamy. Wkładamy kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczem do ciast, następnie dodajemy śmietanę, żółtka i ocet. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, wycinamy szklanką kółka, a w kółkach dziurki za pomocą zakrętki od butelki. Każdy krążek smarujemy lekko rozbitym białkiem i posypujemy kryształkami cukru. Można cukier wysypać na talerzyk, na cukrze kłaść ciasteczka stroną posmarowaną białkiem i lekko docisnąć.
  • 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy na ciemnozłoty kolor (ok. 15 minut).

Porady

Takie okrągłe ciasteczka z dziurką piekła moja babcia i moja mama, więc ja też takie zrobiłam. Ale z ciasta można wycinać dowolne kształty, np. foremkami do ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować