Pyszne ciasteczka, posypane przed pieczeniem grubym cukrem kryształem.
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 op. drożdży instant (7 g)
250 g masła
250 g kwaśnej śmietany 18% (1 szklanka)
2 żółtka
1 łyżka octu
dodatkowo:
1 białko
ok.200 g cukru gruba rafinada lub zwykłego kryształu
kilka łyżek mąki do podsypywania
Ciasteczka półfrancuskie z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże instant, mieszamy. Wkładamy kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczem do ciast, następnie dodajemy śmietanę, żółtka i ocet. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło.
2.Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, wycinamy szklanką kółka, a w kółkach dziurki za pomocą zakrętki od butelki. Każdy krążek smarujemy lekko rozbitym białkiem i posypujemy kryształkami cukru. Można cukier wysypać na talerzyk, na cukrze kłaść ciasteczka stroną posmarowaną białkiem i lekko docisnąć.
3.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy na ciemnozłoty kolor (ok. 15 minut).
Porady
Takie okrągłe ciasteczka z dziurką piekła moja babcia i moja mama, więc ja też takie zrobiłam. Ale z ciasta można wycinać dowolne kształty, np. foremkami do ciasteczek.
Komentarze