• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pierogi manty to klasyczne domowe danie rozpowszechnione od Turcji, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Turcy i Uzbecy nazywają je „manti”, Rosjanie i Kirgizi „manty”, zaś Persowie i Tadżykowie „mantu".

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Cisto : mąka pszenna 400 g
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    mleko 90-100 ml
    Farsz : świeży młody szpinak około 400 g
    ser typu włoskiego 250 g
    2 cebule
    4-5 ząbków czosnku
    sól, pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa ok. 1/3 -1/2 łyżeczki
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Manty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz.
    Posiekaną cebulę zeszklić na oleju.
    Dodać szpinak, starty czosnek i przesmażyć mieszając.
    Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę przesmażamy.
    Kiedy przestygnie mieszamy z pokruszonym serem i jeszcze raz sprawdzamy smak.

    Ciasto.
    W mikserze wyrabiamy ciasto.
    Zaczynamy od wymieszania mąki z jajkami i olejem.
    Następnie wąską strużką dolewamy mleko, ciasto powinno być zwarte.
    Przykrywamy i zostawiamy je na kwadrans, by odpoczęło.
    Następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy oprószając je mąką, by się nie kleiło.
    Wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki , obręczy o średnicy 9-10 cm.
    Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz.

    Najpierw kółko z ciasta składamy na pół, ale łączymy palcami tylko górę
    Potem sklejamy boki tak, żeby powstały cztery łapki.
    Łapki sklejamy ze sobą, żeby powstała różyczka.
    Gotujemy w garnku na parze około 20 minut.
    Podajemy z masłem szałwiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować