Pierogi manty to klasyczne domowe danie rozpowszechnione od Turcji, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Turcy i Uzbecy nazywają je „manti”, Rosjanie i Kirgizi „manty”, zaś Persowie i Tadżykowie „mantu".
30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Cisto : mąka pszenna 400 g
2 jajka
2 łyżki oleju
mleko 90-100 ml
Farsz : świeży młody szpinak około 400 g
ser typu włoskiego 250 g
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa ok. 1/3 -1/2 łyżeczki
2-3 łyżki oleju
1.Farsz.
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju.
Dodać szpinak, starty czosnek i przesmażyć mieszając.
Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę przesmażamy.
Kiedy przestygnie mieszamy z pokruszonym serem i jeszcze raz sprawdzamy smak.
Ciasto.
W mikserze wyrabiamy ciasto.
Zaczynamy od wymieszania mąki z jajkami i olejem.
Następnie wąską strużką dolewamy mleko, ciasto powinno być zwarte.
Przykrywamy i zostawiamy je na kwadrans, by odpoczęło.
Następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy oprószając je mąką, by się nie kleiło.
Wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki , obręczy o średnicy 9-10 cm.
Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz.
Najpierw kółko z ciasta składamy na pół, ale łączymy palcami tylko górę
Potem sklejamy boki tak, żeby powstały cztery łapki.
Łapki sklejamy ze sobą, żeby powstała różyczka.
Gotujemy w garnku na parze około 20 minut.
Podajemy z masłem szałwiowym.
Komentarze