Bułki "Słonie"

4.5 (8 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wytrawne bułki w kształcie słonia, jak słoń to inspiracja kuchni afrykańskiej. Kuchnię tę trudno jest określić jednoznacznie, ponieważ obejmuje kulturę wielu krajów. Na pewno kuchnię afrykańską trudno jest nazwać łagodną, Ostre potrawy królują w każdym zakątku Afryki.
Ja skupiłam się na Harrisie i Kuminie.
Afryka to warzywa i mięso, wieprzowe na pewno nie. więc postawiłam na drób.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    mąka pszenna 500 g
    drożdże suszone 7 g
    mleko ok. 190 ml
    2 żółtka
    olej 60 ml
    sól 1/2 płaskiej łyżeczki
    kumin 1/2 płaskiej łyżeczki
    Nadzienie
    ugotowane mięso drobiowe z pałek 150 g
    brokuł 500 g
    1 mniejsza czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    harissa 1 płaska łyżeczka
    kumin 1/2 łaskiej łyżeczki
    Bulion drobiowy ok. 130 ml
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku
    sok z cytryny do smaku
    Ser żółty na kły
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułki "słonie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wychodzi 10 sporych bułek.
    Ciasto.
    Mąkę wymieszać z drożdżami i przyprawami.
    Żółtka lekko roztrzepać z częścią mleka i przelać do mąki.
    Wlać resztę mleka, olej i zagnieść gładkie ciasto.
    Ja do mleka dałam trochę barwnika brązowego i czarnego, chciałam przybliżyć kolor do słonia.
    Ciasto przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
    Nadzienie.
    Mięso lekko przyrumienić na patelni i odłożyć.
    Miałam 2 kawałki brokuła. Jeden pionowo przecięłam na pół i odłożyłam do dekoracji jako drzewo.
    Pozostałe łodygi obrać i razem z różyczkami cienko pokroić.
    Paprykę i czosnek też kroimy w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy i pokrojone warzywa.
    Mieszając, podsmażamy na większym ogniu.
    Potem dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
    Zdjąć pokrywkę, odparować wodę i dodać kawałki mięsa, chwilę razem przesmażyć. Ostudzić.

    Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, wałkować i wycinać 18 cm kółka.
    Dwa brzegi kółka ponacinać, złożyć do środka zostawiając kilka cm środka wolnego.
    Ciasto obrócić na drugą stronę, po środku nałożyć nadzienie i złożyć na pół.
    Boki docisnąć nożyczkami ( uszy )po środku uformować trąbę a po jej bokach wbić 2 ziela angielskie (oczy).
    Bułki przełożyć na blachy pokryte papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kilkanaście minut.
    Bułki piec w 180 C ok. 30 minut.
    Na lekko przestudzone bułki możemy nałożyć kły, zrobione z plasterków żółtego sera.
    Z plasterków wycinamy kółka a z nich półksiężyce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Afrykańska Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować