MANTY Z SEREM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś zabieram Was na wycieczkę w kierunku Uzbekistanu.Manty to pierożki gotowane na parze wypełnione ostrym nadzieniem mięsnym ( najczęściej baraniną ).Ja dziś mam dla Was ich słodką wersję, z nadzieniem serowym, którą można spotkać równie często.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 2 osób )

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 200 g
    * duże jajko – 1 szt
    * olej – 1 łyżka
    * mleko – 50 ml

    NADZIENIE:

    * ser biały – 250 g
    * żółtko – 1 szt
    * cukier – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Sakiewki Ser

Manty z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    W robocie: Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy jajko oraz olej i wyrabiając za pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne.

    Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut.

    NADZIENIE:

    Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę.

    CAŁOŚĆ:

    Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu.

    Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”.

    Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy pierogi ( uwaqżając by się nie przykleiły do siebie ) i gotujemy na parze przez ok.20 minut pod przykryciem.

    Podajemy na ciepło!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować