Pierogi z kimchi

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pierogi z kimchi są bardzo popularne w Korei. Przygotowuje się je z kimchi, czyli z kiszoną kapustą na ostro. Koreańczycy zwykle kupują je w restauracji serwującej pierogi lub w supermarkecie. Ja postanowiłam przygotować je od zera, ponieważ jakiś czas temu zrobiłam koreańskie kimchi. Przepis na pierogi z kimchi znalazłam w książce o tej samej nazwie: "Pierogi z kimchi" Wiolety Błazuckiej. Jeśli lubicie pikantne potrawy na pewno Wam posmakują!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej typ 500
    1/2 łyżeczki soli
    200 ml gorącej wody

    Farsz:
    300 g kimchi
    3 ząbki czosnku
    4 cebulki dymki
    250 g mielonego mięsa wieprzowego lub tofu naturalnego
    2 łyżki oleju sezamowego
    4 łyżki prażonego sezamu
    1 łyżka drobnego cukru
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka sosu ostrygowego
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kimchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i stopniowo wlewać gorącą wodę. Ciasto wyrobić dokładnie, tak by struktura była gładka i sprężysta. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie przygotować farsz. Kimchi drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulkę dymkę drobno pokroić. Wszystko przełożyć do dużej miski. Dodać mięso mielone (lub tofu), olej sezamowy, prażony sezam, cukier, sos sojowy oraz sos ostrygowy. Całość dokładnie wymieszać.
  • pierogi z kimchi 2. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować cienko na stolnicy. Szklanką wykrawać krążki, na środku każdego z nich układać łyżkę nadzienia i formować pierogi. Następnie połączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, tak żeby wyglądem przypominały duże polskie uszka. Pierogi można ugotować w osolonej wodzie, wtedy trzeba wrzucić je do wrzątku i gotować około 5 minut, od momentu wypłynięcia. Można je także ugotować na parze w garnku wyłożonym ściereczką. Pierogi ułożyć w garnku, przykryć pokrywką i parować około 25 minut. Jako przystawkę do pierogów podaje się zwykle żółtą marynowaną rzodkiew pokrojoną w cienkie plastry oraz sos sojowy do maczania. Ja przygotowałam dwie wersje: pierogi z kimchi i pierogi z tofu.

    Przepisy na koreańskie kimchi i żółtą marynowaną rzodkiew znajdują się na moim blogu oraz na stronie przyślij przepis.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować