Chrupiące rozetki

4.78 (18 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozetki jak płatki śniegu, są cieniutkie, chrupiące i mają piękne koronkowe wzory. Kapka alkoholu sprawia że nie chłoną tłuszczu.
Ciasteczka tradycyjnie robione w okresie Bożego Narodzenia.
Szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Skandynawii.
U nas w Polsce chyba szczyt popularności przypadał w latach komuny.
Smażyliśmy je na Boże Narodzenie i karnawał.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 200 g
    mleko 250 ml
    2 jajka
    cukier 10 g
    szczypta soli
    rum, lub inny alkohol 15 ml
Wystaw ocenę:

4.78 (18 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiące rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną na gładką masę.
    Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Konsystencja ciasta powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki.
    Zresztą z tych proporcji wychodzi idealne ciasto.
    W szerszym saganku o grubszym dnie rozgrzewamy olej ( wysokość minimum 3 cm ). Nagrzewamy do 180 C.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed smażeniem, powinno być zimne.
    Foremkę do rozetek zanurzamy w gorącym oleju, otrzepujemy, zanurzamy w cieście i od razu przekładamy do saganka.
    Foremkę zanurzamy tylko do jej wysokości , wierzch nie może być powinien pokryty ciastem.
    Jeśli ciasto samo nie odpadnie od foremki, delikatnie pomóżmy sobie widelcem.
    Smażymy krótka, do lekkiego przyrumienienia.
    Nam smakują te bardziej przyrumienione.
    Potem przekładamy na papierowe serwetki.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować