Mandarynkowy sernik z czekoladą na zimno

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolorowy sernik na zimno – mandarynkowo – pomarańczowy spód na spodzie herbatnikowym i masa serowa z dodatkiem czekolady w postaci wiórek. Całość przykryta herbatnikami w polewie czekoladowej. Super dodatek do świątecznego stołu i nie tylko. To ciasto to również super dodatek do kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 22x25 cm
    Składniki:
    Masa mandarynkowa:
    1 kg dojrzałych mandarynek bez pestek
    1 galaretka pomarańczowa
    3 duże łyżki drobnego cukru
    1 łyżka żelatyny
    3 opakowania herbatników – 3x 60 g
    3 opakowania herbatników z polewą czekoladową – 3 x 80 g
    Folia spożywcza na spód blaszki
    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    1 serek waniliowy – 170 g
    2 galaretki krystaliczne
    1/2 szklanki cukru pudru- może być więcej jeśli ktoś lubi ser słodki
    1 czekolada deserowa – 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Mandarynkowy sernik z czekoladą na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Formę do ciasta wyłożyć folią spożywczą. Mandarynki obrać ze skórki i błonek, połamać na małe cząstki, przełożyć do garnka o podwójnym dnie, podlać ½ szklanki wody – rozgotować, zmiksować. Dodać cukier i galaretkę, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia się składników. Wcześniej żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do spęcznienia, potem podgrzać i dodać do masy mandarynkowej, wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników bez czekolady, wylać chłodną masę mandarynkową, wyrównać, schłodzić dobrze w lodówce. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser dokładnie wymieszać z serkiem waniliowym i cukrem, dodać wystudzone galaretki, wymieszać. Na koniec dodać startą czekoladę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na wystudzoną masę z mandarynek, wyrównać, przykryć herbatnikami z polewą czekoladową. Schłodzić.

Porady

1, do masy mandarynkowej można dodać wyszorowane skórki z kilku mandarynek, podkreślą smak masy owocowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować