Sernik na zimno

4.94 (146 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Uwielbiam serniki na zimno i pieczone. Ten robię od lat. Jest pysznyy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę kwadratową 24 cm lub okrągłą 26 cm
    Spód pod sernik:
    300 g pokruszonych herbatników
    1/4 szklanki cukru
    3 łyżki wody
    125 g margaryny
    Masa serowa:
    1 kg sera białego ( zmielonego)
    150 g cukru pudru
    cukier wanilinowy
    4 żółtka wyparzonych wcześniej jajek
    sok z jednej cytryny
    4 płaskie łyżki żelatyny
    2 szklanki śmietany kremowej 30% lub 36%
    Wierzch:
    1 galaretka czerwona
    dowolne owoce
Wystaw ocenę:

4.94 (146 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu:
    Margarynę, wodę i cukier podgrzać i wsypać herbatniki, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i gdy przestygnie, wstawić do lodówki.
    Wykonanie masy serowej:
    Ser utrzeć z żółtkami,( żółtka mają być wcześniej wyparzone czyli całe jajka wrzucamy do wrzątku na ok. 10 sekund) cukrem pudrem,cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. ( jeśli ciężko się rozpuszcza można wstawić do drugiego pojemnika z wrzącą wodą i mieszać aż do rozpuszczenia) Śmietanę kremową ubić na sztywno. Żelatynę jeszcze lekko ciepłą wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, mieszając za pomocą miksera na najniższych obrotach. Dodać śmietanę kremową i lekko wymieszać. Wyłożyć na spód herbatnikowy i wstawić do lodówki.
    Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Na masę serową ułożyć dowolne owoce i zalać lekko tężejącą galaretką., schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować