Uwielbiam serniki na zimno i pieczone. Ten robię od lat. Jest pysznyy.
3 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na tortownicę kwadratową 24 cm lub okrągłą 26 cm
Spód pod sernik:
300 g pokruszonych herbatników
1/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
125 g margaryny
Masa serowa:
1 kg sera białego ( zmielonego)
150 g cukru pudru
cukier wanilinowy
4 żółtka wyparzonych wcześniej jajek
sok z jednej cytryny
4 płaskie łyżki żelatyny
2 szklanki śmietany kremowej 30% lub 36%
Wierzch:
1 galaretka czerwona
dowolne owoce
Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu:
Margarynę, wodę i cukier podgrzać i wsypać herbatniki, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i gdy przestygnie, wstawić do lodówki.
Wykonanie masy serowej:
Ser utrzeć z żółtkami,( żółtka mają być wcześniej wyparzone czyli całe jajka wrzucamy do wrzątku na ok. 10 sekund) cukrem pudrem,cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. ( jeśli ciężko się rozpuszcza można wstawić do drugiego pojemnika z wrzącą wodą i mieszać aż do rozpuszczenia) Śmietanę kremową ubić na sztywno. Żelatynę jeszcze lekko ciepłą wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, mieszając za pomocą miksera na najniższych obrotach. Dodać śmietanę kremową i lekko wymieszać. Wyłożyć na spód herbatnikowy i wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Na masę serową ułożyć dowolne owoce i zalać lekko tężejącą galaretką., schłodzić. Smacznego :)
Komentarze