Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
*foremka 23*28 cm
Składniki:
200 g maku
4 jajka
100 g cukru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki rodzynek
100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
1/2 szklanki kokosu
łyżeczka masła
4 łyżki kajmaku
50 g czekolady gorzkiej
łyżeczka sody
Makowiec z kajmakowym marmurkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokos usmażyć na maśle z odrobiną cukru. Mak zalać wrzątkiem tak aby cały był przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka lub pisaka i wycisnąć na kajmak paski. Za pomocą widelca przeciągnąć czekoladę w poprzeczną stronę tak, aby utworzyć marmurkowy wzór.
Komentarze