makowiec z kajmakowym marmurkiem

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    200 g maku
    4 jajka
    100 g cukru
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki rodzynek
    100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
    1/2 szklanki kokosu
    łyżeczka masła
    4 łyżki kajmaku
    50 g czekolady gorzkiej
    łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Kajmak

Makowiec z kajmakowym marmurkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokos usmażyć na maśle z odrobiną cukru. Mak zalać wrzątkiem tak aby cały był przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka lub pisaka i wycisnąć na kajmak paski. Za pomocą widelca przeciągnąć czekoladę w poprzeczną stronę tak, aby utworzyć marmurkowy wzór.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
makowiec sułtański

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Makowiec sułtański

lucyna19 Makowiec z rodzynkami i orzechami w kruchym cieście. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować