Makowiec z jabłkami i wiśniami

4.5 (193 ocen)

Makowiec na kruchym cieście z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Wiśnie wnoszą delikatną kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Na wierzchu ułożyłam wycięte gwiazdki z kruchego ciasta :)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/2 łyżeczki proszku od pieczenia
    1/3 szklanki cukru
    150g masła
    2 żółtka

    MASA MAKOWA:
    400g maku mielonego
    2 szklanki wody
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki miodu
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    2 jajka
    2 białka
    szczypta soli
    1/4 szklanki cukru
    50g masła
    1/3 szklanki kaszy manny
    2 jabłka
    ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść ciasto.
    Około 1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Zarówno gwiazdki jak i pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na spód formy o wymiarach21x30cm. Wcześniej nasmarowałam ją masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15min.

  • 2. Wodę z mlekiem zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka z wodą i odstawiłam na godzinę. Do maku zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać.
  • 3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę mannę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Wszystkie białka (4szt) ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać. Wyłożyć na podpieczony kruchy spód i wyłożyć wiśnie wciskając je w masę. Ułożyć na wierzchu gwiazdki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około godzinę. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować