Makowiec z jabłkami

5 (187 ocen)

To pyszny, prosty w wykonaniu makowiec. Poza smakiem zachwyca świątecznym, gwiazdkowym wykończeniem:). Ciasto dzięki owocowej warstwie nie jest za słodkie, a wręcz przeciwnie orzeźwiające.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto kruche:
    • 500 gram mąki,
    • 200 gram masła,
    • 80 gram margaryny,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 4 łyżki cukru pudru
    • szczypta soli,
    • białko do posmarowania gwiazdeczek
    Mak:
    • 1,2 kg gotowej masy makowej (1,5 puszki),
    • 2 duże jajka,
    • 3 łyżki kaszy manny,
    • olejek migdałowy na zapach,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • bakalie (ilość według uznania), u mnie orzechy, żurawina i rodzynki. Im więcej tym lepiej.
    Masa jabłkowo- pomarańczowa:
    • 1 kg jabłek (waga po obraniu),
    • 1 pomarańcza,
    • 1 galaretka pomarańczowa,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • ewentualnie cukier do smaku.
    Dekoracja:
    • 1 tabliczka białej czekolady,
    • 2 łyżki mleka,
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przygotowanego kopczyku dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je.
  • podział ciasta 2. Gotowe dzielimy na 3 części. Jedna z części powinna być mniejsza od pozostałych dwóch. Zostaną z niej wykonane gwiazdki na wierzch makowca.
  • przed pieczeniem 3. Pierwszą z większych części ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (180°C). Upieczone studzimy.
    Drugą z większych części ciasta także wałkujemy, wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę makową.
    Na masę makową wykładamy w równych odstępach gwiazdki wycięte z rozwałkowanej mniejszej części ciasta. Gwiazdki dodatkowo smarujemy białkiem. Otrzymany makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 45 minut (180°C). Upieczony dokładnie studzimy.
  • przygotowanie masy makowej 4. MAK: Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz bakalie. Całość miksujemy. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche, tak jak jest to wyżej opisane.
  • Dodanie pomarańczy do jabłek 5. MASA OWOCOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do nich obraną i zmiksowaną pomarańczę. Całość podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 10-15 minut). Pod koniec wsypujemy galaretkę oraz żelatynę. Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Całość ewentualnie możemy dosłodzić (zależy to głównie od słodkości jabłek).
  • przekładanie 6. Gotową masę pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą przekładamy upieczone placki. Całość pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia masy jabłkowej.
    Przełożenie: ciasto kruche – masa jabłkowa- makowiec z gwiazdkami.
    Gotowe ciasto dekorujemy.
  • dekoracja 7. DEKORACJA: Połamaną czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną polewamy gotowe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować