Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Proponuję makowiec z wiśniami.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
140 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 margaryna Kasia
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki zimnej wody
Masa makowa:
500 g suchego mielonego maku
1/2 l mleka do maku
300 g wiśni z syropu
2 jabłka
4 jajka
200ml śmietany 36%
zapach migdałowy
2 budynie waniliowe
3 szkl mleka
200 g cukru
jajko do smarowania
Blacha: 24x36 wyłożona papierem do pieczenia
Makowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół litra mleka zagotować, wsypać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do przestygnięcia. Na pozostałym mleku po dodaniu cukru ugotować budyń. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
2.Margarynę rozetrzeć z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta.
3.Wymieszać łyżką lub krótko mikserem.
4.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
5.Do maku dodać wystudzony budyń, jabłka, jajka, śmietankę, zapach. Wszystko dokładnie utrzeć.
6.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i 2/3 rozwałkować i wyłożyć na blachę.
7.Na ciasto wyłożyć masę makową i posypać odsączonymi wiśniami. Pozostałe ciasto rozwałkować i radełkiem pokroić w paski o szerokości ok 2 cm. Z pasków ułożyć na wierzchu kratkę, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C na 50 minut. Gdyby za mocno się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze