Makowiec z białego maku

4.39 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jeśli komuś znudziły się tradycyjne makowce polecam wykonać nieco inny, a mianowicie z białego maku. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, a co za tym idzie makowiec z jego udziałem także. Polecam na Świąteczny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25 x 36 cm
    Ciasto:
    • 300 gram mąki,
    • 130 gram masła,
    • 1/3 szklanki cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Masa makowa:
    • 500 gram białego maku,
    • 150 gram masła,
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 5 jajek,
    • 250 gram bakalii ( u mnie skórka pomarańczowa, orzechy włoskie oraz rodzynki),
    • ¾ szklanki mąki migdałowej,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • Mąka do oprószenia bakalii
    Dekoracja:
    • 100 gram białej czekolady,
    • 3 łyżki mleka,
    • Siekane orzechy włoskie do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.39 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec z białego maku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podział ciasta 1. CIASTO:Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej masło, żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa.
  • wyłożone na blaszkę ciasto 2. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • dodanie maku 3. MAK: Mak gotujemy w mleku na wolnym ogniu około 40 minut. Ugotowany pozostawiamy w mleku do ostygnięcia (3-4 godziny). Po ostygnięciu mak odcedzamy i mielimy dwa razy.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    Masło ucieramy z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do utartego dodajemy porcjami mak.
  • dodanie bakalii 4. Następnie dodajemy mąkę migdałową oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto łączymy z ubitymi białkami. Na koniec całość łączymy z bakaliami oprószonymi w mące.
  • wykładanie masy makowej 5. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche.
  • wyłożenie gwiazdek 6. Drugą część ciasta kruchego wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy z niego gwiazdki, które następnie gęsto układamy na wierzchu masy makowej.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
  • dekorowanie 7. DEKORACJA: Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladą dowolnie dekorujemy wierzch ostudzonego makowca. Całość posypujemy orzechami. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować