Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Biały mak jest o wiele smaczniejszy od niebieskiego, więc postanowiłam, że w tym roku zagości na naszym świątecznym stole taka wersja makowca.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa:
    500 g białego maku,
    200 g migdałów,
    5 – 6 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy,
    10 łyżek miodu,
    3 łyżki słodkiej śmietany (użyłam 30%),
    2 białka,
    2 łyżki tartej bułki,
    szczypta soli

    Ciasto:
    400 g mąki tortowej,
    50 g drożdży,
    150 g masła,
    2 jajka,
    2 żółtka,
    2 łyżki cukru pudru,
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    aromat pomarańczowy,
    szczypta soli,

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru,
    4 – 5 łyżek soku z cytryny lub z pomarańczy,
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak opłukać na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. Odcedzić i odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę.
    Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Przecedzić i zdjąć z nich skórki.
    Mak, obrane migdały i skórkę z pomarańczy trzykrotnie zemleć. Przełożyć do miski. Dodać rozpuszczony miód, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i dodać do masy makowo – migdałowej. Wymieszać.
  • 2. Mąkę razem z cukrem pudrem, masłem, solą oraz aromatem pomarańczowym posiekać na stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić drożdże i śmietanę, dodać jajka oraz żółtka – dokładnie wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty (około 25x40 cm). Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie farszu. Ciasto zwinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku), podwinąć pod spód brzegi. Makowce luźno owinąć papierem do pieczenia ( brzegi papieru muszą być pod spodem ciasta) i przełożyć na blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 4. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 45 minut. Wystudzić.
    W garnuszku dokładnie rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytrusów. Gotowym lukrem polać makowce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować