Domowa masa makowa z białego maku

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam po przepis na domową masę makową z białego maku, bakalii i miodu. Masa wychodzi o wiele lepsza niż kupna a makowiec z nią smakuje wybornie. Polecam

WIN_20170302_191418 (2)
  • 1 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

250 g białego maku
2,5 szkl wody
łyżka suszonej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
garść suszonych moreli
5 łyżek mielonych orzechów
50 g stopionego masła
3/4 szkl miodu
oraz: 4 białka jaj

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa masa makowa z białego maku

  • 1. Mak wsypujemy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak zostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Następnie mak odcedzamy i mielimy dwa razy. Suszone morele kroimy na mniejsze części i dodajemy do maku, mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, mielone orzechy, masło i miód, mieszamy razem. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto ubijamy 4 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Taką masę możemy wyłożyć na ciasto.
    Można również zrobić tak samo masę makową z niebieskim makiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiemiódmakbakaliemasa makowabiały makmasa do makowca

Komentarze

Podobne przepisy

Marcepan domowy

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Domowy marcepan

Marcepan najczęściej kupujemy w...

Domowy krem krówkowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem krówkowy

Już nie pamiętam kiedy robiłam...

krem krówkowy

Dodane przez: Anitka0804

Domowy krem krówkowy

Uwielbiam domowy krem krówkowy...

Przyprawa do piernika

Dodane przez: rzelkazag

Domowa przyprawa do piernika

Jest niezwykle aromatyczna, nie...

Słony karmel

Dodane przez: a_sad07

Domowy słony karmel

Dodatek idealny do ciast, naleśników,...

Domowa kruszonka

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowa kruszonka

Zapraszam na pyszną, chrupiącą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE