Tort z białego maku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy co najmniej na godzinę, odcedzamy, a następnie trzykrotnie mielimy maszynką.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Miksując na niskich obrotach, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie zmielony mak.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20-24 cm posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, kroimy na 4 krążki.
4.Kawę zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszamy. Po przestudzeniu wlewamy 50 ml likieru jajecznego.
5.Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy do czasu aż całkowicie się rozpuści. Śmietanę ubijamy lekko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując, wlewamy cienką strużką rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do chwili aż krem zacznie tężeć.
6.Lekko podgrzewamy na niewielkim ogniu i ciągle miksując dodajemy 100 ml likieru jajecznego. Odstawiamy krem do czasu aż zacznie zastygać.
7.Na paterze układamy krążek ciasta. Skrapiamy kawą z likierem jajecznym. Smarujemy 3 łyżkami kremu. Czynność powtarzamy z 2 i 3 krążkiem. Kładziemy ostatni krążek ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem.
8.Tort przybieramy kropelkami czekoladowymi, czekoladą w płatkach i srebrnymi perełkami.
Komentarze