Tort z białego maku

4.5 (192 ocen)

  • Średni

Pyszny kremowy tort z białego maku z nutką alkoholu, aby troszkę rozgrzać Mikołaja :)

  • Średni

Składniki:


  • - cukier (na ciasto): 0.75 szklanki
    - jajka: 9 sztuk
    - miód jasny (czubata): 1 łyżka
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - aromat migdałowy: 1 sztuka
    - biały mak suchy: 25 dekagramów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - cukier drobny (do kremu): 0.75 szklanki
    - likier jajeczny (do kremu): 100 mililitrów
    - śmietana 30%: 800 mililitrów
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
    - likier jajeczny (do ponczu): 50 mililitrów
    - czekolada w płatkach: 0.5 opakowania
    - kropelki czekoladowe: 0.5 opakowania
    - srebrne perełki do dekoracji ciast: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z białego maku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy co najmniej na godzinę, odcedzamy, a następnie trzykrotnie mielimy maszynką.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Miksując na niskich obrotach, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie zmielony mak.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20-24 cm posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, kroimy na 4 krążki.
  • 4. Kawę zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszamy. Po przestudzeniu wlewamy 50 ml likieru jajecznego.
  • 5. Żelatynę zalewamy 50 ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy do czasu aż całkowicie się rozpuści. Śmietanę ubijamy lekko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując, wlewamy cienką strużką rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do chwili aż krem zacznie tężeć.
  • 6. Lekko podgrzewamy na niewielkim ogniu i ciągle miksując dodajemy 100 ml likieru jajecznego. Odstawiamy krem do czasu aż zacznie zastygać.
  • 7. Na paterze układamy krążek ciasta. Skrapiamy kawą z likierem jajecznym. Smarujemy 3 łyżkami kremu. Czynność powtarzamy z 2 i 3 krążkiem. Kładziemy ostatni krążek ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem.
  • tort 8. Tort przybieramy kropelkami czekoladowymi, czekoladą w płatkach i srebrnymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować