Makowiec drożdzowy z orzechami i rodzynkami polany lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drozdze pokruszyc, zalac 3 łyzkami ciepłego lecz nie gorącego mleka , dodac łyzeczke cukru i odstawic az rozczyn zacznie pracowac. Do miski przesiac mąkę,dodac cukry , sól oraz rozczyn.
W garnuszku podrzac reszte mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzic. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie byc klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia.Przykryc sciereczka.
2. Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części.
Każdą rozwałkować podsypując obficie maką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzic mase makowa wymieszana z orzechami i rumowymi rodzynkami .
Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawijąc wolne brzegi.Przełozyc na blache .
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3.Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier.
Gotowym lukrem polac ciepłe strucle , wierzch posypac orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!
Porady
składniki na 2 sztuki makowców
Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru
Komentarze