Makowiec drożdzowy z orzechami i rodzynkami polany lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczny , wilgotny i aromatyczny - na swieta i nie tylko-polecam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1\2 kostki drożdzy
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyzki cukru
    1 łuzeczka cukru z przwadziwa wanilią
    50 dag mąki
    szczypta soli
    70g masła
    1 jajko

    puszka gotowej masy makowej
    2 łyzki drobno posiekanych orzechów
    garsc rodzynek
    rum do zalania rodzynek



    Lukier:
    2 szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyzeczka ekstraktu z migdałow
    oraz na lukier
    wiórka kokoswe
    drobno posiekane orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Strucla Desery

Makowiec drożdzowy z orzechami i rodzynkami polany lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drozdze pokruszyc, zalac 3 łyzkami ciepłego lecz nie gorącego mleka , dodac łyzeczke cukru i odstawic az rozczyn zacznie pracowac. Do miski przesiac mąkę,dodac cukry , sól oraz rozczyn.
    W garnuszku podrzac reszte mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzic. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie byc klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia.Przykryc sciereczka.
    2. Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku.
    Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części.
    Każdą rozwałkować podsypując obficie maką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzic mase makowa wymieszana z orzechami i rumowymi rodzynkami .
    Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawijąc wolne brzegi.Przełozyc na blache .
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    3.Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier.
    Gotowym lukrem polac ciepłe strucle , wierzch posypac orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!

Porady

składniki na 2 sztuki makowców Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować