kakaowy makowiec z orzechami

  • wyświetlono: 876 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 90min

Składniki

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
na masę makową:
1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
szklanka posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
na polewę:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

kakaowy makowiec z orzechami

  • 1. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut.
  • 3. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła.
  • 4. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Można użyć masy makowej z puszki ale trzeba dodać łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaCiastociasto z orzechamiorzechyciasto świąteczneDesermakWielkanocmakowiecświętaboże narodzeniedo kawyłatwe ciastociasto z makiembiszkopt z makiemprzepis_miesiąca1000makowiec na gorąco

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec z mlekiem skondensowanym

Dodane przez: dorota w

Makowiec z mlekiem skondensowanym

Banalnie proste, ucierane mikserem...

Makowiec z jabłkami

Dodane przez: anjaa

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest jak sernik i piernik,...

Biszkopt kakaowy z masą cappuccino i masą śnieżkową.

Dodane przez: leenaa7

Biszkopt kakaowy z cappuccino

Pyszne kawowe ciasto na niedzielne...

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

MAKOWIEC Z BUDYNIEM

Makowiec na kruchym cieście z kruszonką,...

makowiec z kajmakowym marmurkiem

Dodane przez: klementynka

makowiec z kajmakowym marmurkiem

Makowiec prosty ale smaczny i szybki...

makowiec japoński (z jabłkami)

Dodane przez: capri

makowiec japoński (z jabłkami)

Wszystko co najlepsze z makowca,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE