Makowiec krucho - drożdżowy

4.92 (175 ocen)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Tym razem w cieście krucho - drożdżowym.

Składniki:

  • 250 g mąki
    125 g masła
    2 łyżki cukru
    30 g drożdży
    3 łyżki ciepłego mleka
    2 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy

    250 g maku
    100 g cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka miękkiego masła
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki posiekanych orzechów
    kilka kropli aromatu migdałowego
    2 białka

    Forma 10 / 30
Wystaw ocenę:

4.92 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec krucho - drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Połączyć razem dodać śmietanę i cukier waniliowy Zagnieść ciasto. Śmietany dać tyle, żeby ciasto było miękkie i dało się wałkować.
  • Mak 2. Najlepiej dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, do przykrycia maku i chwilę pogotować. Po wystygnięciu odsączyć nadmiar wody i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i na koniec ubite białka.
  • Ciasto z makiem 3. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkować na szerokość formy. Wyłożyć mak i równomiernie rozłożyć na cieście.
  • Zwijanie 4. Delikatnie zrolować i przenieść do formy.
  • Pieczenie 5. Wykałaczką nakłuć w kilku miejscach i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na ok 35 - 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Można użyć gotowej masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować