Makowiec jest przepisu mojej mamy. Zawsze smakuje przepysznie.
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany (lekko kwaśnej)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- lukier do dekoracji
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Masa makowa:
- 25 dag maku
- 3 małe jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 90 g masła roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa makowa:
Mak zalać wrzątkiem i moczyć go przez całą noc. Na drugi dzień przecedzić go przez sito i zmielić przez maszynkę 3 razy. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem, a białka na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać miód, masło roślinne, proszek do pieczenia, a następnie mak i bułkę tartą. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać masę.
2.Ciasto:
Drożdże rozprowadzamy śmietaną. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy na niezbyt ścisłe ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy, pokrywamy równomiernie farszem makowym zostawiając wolne brzegi, zwijamy, ostrożnie przenosimy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozwalamy makownikowi rosnąć przez 1 godzinę. Makowiec pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 minut. Po ostudzeniu wierzch makowca ozdobić lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze