Makowiec krucho-drożdżowy

4.51 (156 ocen)

Makowiec jest przepisu mojej mamy. Zawsze smakuje przepysznie.

Składniki:

  • Ciasto krucho-drożdżowe:
    - 40 dag mąki pszennej
    - 15 dag masła
    - 5 dag drożdży
    - 3 łyżki śmietany (lekko kwaśnej)
    - 2 jajka
    - 2 żółtka
    - 2 czubate łyżki cukru pudru
    - lukier do dekoracji
    - 100 g posiekanych orzechów włoskich

    Masa makowa:
    - 25 dag maku
    - 3 małe jajka
    - pół szklanki cukru pudru
    - 90 g masła roślinnego
    - 1 łyżka miodu
    - 1,5 łyżki bułki tartej
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    Mak zalać wrzątkiem i moczyć go przez całą noc. Na drugi dzień przecedzić go przez sito i zmielić przez maszynkę 3 razy. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem, a białka na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać miód, masło roślinne, proszek do pieczenia, a następnie mak i bułkę tartą. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać masę.
  • 2. Ciasto:
    Drożdże rozprowadzamy śmietaną. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy na niezbyt ścisłe ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy, pokrywamy równomiernie farszem makowym zostawiając wolne brzegi, zwijamy, ostrożnie przenosimy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozwalamy makownikowi rosnąć przez 1 godzinę. Makowiec pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 minut. Po ostudzeniu wierzch makowca ozdobić lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować