REKLAMA

Makowiec krucho-drożdżowy

wyświetlono: 102 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Makowiec to obowiązkowy wypiek bożonarodzeniowy w moim domu.

Ciasto z tego przepisu może wydawać się trochę skomplikowane ale tak naprawdę jest łatwe i każdy sobie z nim poradzi.

opublikowany: 18.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki pszennej

    250g masła

    4 żółtka

    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    3 łyżki cukru

    40 g drożdży świeżych

    3 łyżki kaszy manny

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    Masa makowa:

    600 g maku mielonego suchego

    1l mleka

    150g masła

    6 łyżek mąki

    7 jajek

    1,5 szkl cukru

    4 łyżki miodu

    2 łyżki kakao

    2 szkl bakalii (orzechy, owoce kandyzowane, rodzynki itp)
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa: mak zalać gorącym mlekiem. Gotować kilka minut mieszając. Odstawić na ok 3 godziny. Duże sito wyścielić gazą i odsączyć na nim mak z nadmiaru płynu. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po łyżce maku, miód i rozpuszczone, ostudzone masło. cały czas ucierając dodawać mąkę i kakao. Do masy wsypać bakalie, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową.

    Ciasto: Śmietanę lekko podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać. Dodać żółtka i zaczyn, zagnieść ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 nierówne części. Foremkę 25x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki formy (25x36cm). posypać kaszą manną i wyłożyć masę makową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć w paski i ułożyć kratkę na maku. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby było łatwiej i szybciej, użyłam już gotowego suchego maku mielonego. Zwykły mak po namoczeniu należy zmielić 3 razy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: evi895

Makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec jest przepisu mojej mamy. Zawsze smakuje przepysznie.

kategoria: makowiec Desery opublikowany: 16.01.2014 | wyświetlono: 3102 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Makowiec krucho - drożdżowy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Tym razem w cieście krucho - drożdżowym.

kategoria: Desery opublikowany: 11.11.2016 | wyświetlono: 10852 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 1
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Makowiec krucho-drożdżowy

Nasze ulubione ciasto z makiem. Polecam nie tylko na święta :)

kategoria: makowiec Desery opublikowany: 27.12.2015 | wyświetlono: 586 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Makowiec krucho-drożdżowy

Smaczny, niezawodny makowiec, który doskonale sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy.

kategoria: Ciasta opublikowany: 19.04.2017 | wyświetlono: 644 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE