Makowiec krucho-drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, połączyć z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Pozostałą mąkę posiekać z masłem, jajkiem, żółtkami, śmietaną i pozostałym cukrem. Dodać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką). Zostawić na 1 godz do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.
2.Przygotować masę makową: mleko zagotować, mak zalać wrzącym mlekiem. Odcedzić, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem. Dodać zmielony trzykrotnie mak, rodzynki, orzechy i zapach migdałowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek (można dodać 2 białka z ciasta). Delikatnie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto krucho-drożdżowe podzielić na 3 części. Formę (25/40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować pierwszą część ciasta. Na cieście wyłożyć połowę maku, przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć drugą część maku i trzecią część ciasta. Ponownie odstawić pod przykryciem, by ciasto podwoiło swoją objętość.
4.Ciasto piec ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180*C. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą woda i polać wierzch ciasta. Udekorować skórką pomarańczową. Smacznego!
Komentarze