Makowiec ucierany

5 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Szybki i prosty w przygotowaniu makowiec.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Makowiec ucierany.

    Składniki:
    -400g masy makowej
    -2,5 szklanki mąki pszennej
    - pół szklanki cukru drobnego
    -kostka masła
    -5 jajek
    -3 łyżki jogurtu naturalnego
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -lukier
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce umieść pół szklanki cukru, wbij pięć jajek i ubij na puszystą masę. Roztopione i przestudzone masło wlewaj do miski cienką strużką ciągle miksując masę. Następnie dodaj jeszcze trzy łyżki jogurtu naturalnego. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszja łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.Na ciasto wyłóż masę makową i wstaw do piekarnika . Piecz około 40 minut w 170°C. Po upieczeniu polej lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować