W moim podwieczorkowym menu często goszczą smaczne i proste dania
makaronowe
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag pieczarek
1 duża cukinia
1 papryka czerwona
2 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
0,7 l bulionu warzywnego
200 ml koncentratu pomidorowego
Łyżka mąki ziemniaczanej +`1/4 szklanki wody
Olej
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka w proszku
Ponadto:
35 dag makaronu drobne wstążki
Makaron z sosem pieczarkowo-cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek obierz, pokrój drobno i podsmażaj chwilę na oleju.
Dodaj tez pokrojoną paprykę, cukinie i podsmażaj dalej przez kilka
minut.
Do garnka przełóż wszystkie podsmażone warzywa, obrane i pokrojone
pieczarki oraz przyprawy do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie
składniki będą miękkie (około 20 minut). Następnie dodaj koncentrat
oraz mąkę wymieszaną z ¼ szklanki wody. Zagotuj chwilę i ewentualnie
wsyp jeszcze przyprawy do smaku.
Makaron ugotuj z dodatkiem soli. Gorącym sosem polej makaron tuz przed
podaniem.
Komentarze