Makaron konjac z sałatą i hoisin

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron konjac nie zawiera glutenu, cukru i tłuszczu oraz dostarcza minimalną ilość kalorii. Sprawdzi się świetnie w towarzystwie bogatych w smak sosów jak np. hoisin.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron konjac wstążki - 200g (po odcieku)
    Grzyby mun - 2 szt
    Papryka - 1szt
    Sałata rzymska - 1szt
    Pędy bambusa - 100g
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
    Chilli mielone - 1/4 łyżeczki
    Sos hoisin - 100g
    Opcjonalnie - sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Dodatki

Makaron konjac z sałatą i hoisin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki.
    Paprykę kroimy w plasterki, sałatę szatkujemy. Makaron odcedzamy.

    Na oleju smażymy grzyby przez kilka minut. Dodajemy paprykę, pędy bambusa, sałatę rzymską, chilli i czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron i sos hoisin. Smażymy, często mieszając, kolejne 2 minuty.
    Przed podaniem posypujemy sezamem.

    Taki makaron jest idealnym dodatkiem do ryb, owoców morza lub mięsa. Ja podałam go z paluszkami surimi w tempurze z tego przepisu:
    www.przyslijprzepis.pl/przepis/paluszki-surimi-w-tempurze

Porady

W tym przepisie dobrze sprawdzi się też makaron ryżowy lub sojowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sos hoisin Sałata rzymska Grzyby mun

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować