Makaron konjac z glazurowanym tofu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste wegańskie danie w pół godziny. Makaron konjac praktycznie nie zawiera kalorii, a tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu. Azjatyckie przyprawy nadają smaku i aromatu - danie z pewnością zachwyci nie tylko wegan i wegetarian.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron konjac - 200g (u mnie spaghetti)
    Kapusta pekińska - 1/4 niedużej (same białe części)
    Marchew - 1szt
    Brokuł - 1/2 szt
    Grzyby mun - 2szt
    Cebula - 1szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 1 łyżka
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Sos mango (lub inny słodki) - 1 łyżka
    Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
    Sezam

    Tofu w glazurze:
    Tofu naturalne - 200g
    Ulubione przyprawy, u mnie:
    kumin, kolendra, papryka wędzona, pieprz ziołowy
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Syrop klonowy - 1 łyżka (w wersji wege może być miód)
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Sriracha - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron konjac z glazurowanym tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kroimy w kostkę i zasypujemy mieszanką przypraw. Wkładamy do lodówki na całą noc. Tofu tym lepsze, im dłużej marynowane.

    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach kroimy w paseczki.
    Przygotowujemy warzywa - cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, marchew kroimy w słupki, brokuła na różyczki a kapustę szatkujemy.

    Na patelni, na łyżce oleju smażymy cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy pozostałe warzywa, grzyby mun, sos sojowy, sos mango i przyprawę. Smażymy na większym ogniu, dość krótko, aby warzywa pozostały chrupkie. Dodajemy odcedzony i przepłukany makaron konjac. Smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając.

    W tym samym czasie na drugiej patelni szykujemy glazurę do tofu. Olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy (lub miód) i srirachę podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Dodajemy tofu i smażymy, często mieszając, aż glazura pokryje kostki z każdej strony.

    Na talerzu układamy porcję makaronu z warzywami, na nim tofu i całość posypujemy sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Tofu Brokuły Grzyby mun

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować