Lutenica – bułgarski sos paprykowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezon na paprykę jeszcze trwa warto więc przygotować ten bułgarski sos, który jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin może także zastąpić ketchup na kanapkach :D

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg papryki czerwonej
    3 kg pomidorów (najlepiej lima)
    2 główki czosnku
    1 szklanka oleju
    1 szklanka orzechów włoskich
    Sól
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Dodatki

Lutenica – bułgarski sos paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka i gotujemy 25 minut. Pomidory przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do garnka, dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy na niezbyt dużym ogniu.

    Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą i gotujemy 45 minut. Paprykę przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów.

    Następnie wlewamy olej i gotujemy tak długo (u mnie jeszcze 45 minut), aż papryka i pomidory zgęstnieją.

    Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i gotujemy jeszcze 15 minut.

    Następnie gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, na wiech każdego słoiczka wlewamy 1 łyżkę oliwy i starannie zakręcamy.

    Słoiki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Orzechy Papryka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować