Sezon na paprykę jeszcze trwa warto więc przygotować ten bułgarski sos, który jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin może także zastąpić ketchup na kanapkach :D
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
5 kg papryki czerwonej
3 kg pomidorów (najlepiej lima)
2 główki czosnku
1 szklanka oleju
1 szklanka orzechów włoskich
Sól
Oliwa z oliwek
Lutenica – bułgarski sos paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka i gotujemy 25 minut. Pomidory przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do garnka, dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy na niezbyt dużym ogniu.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą i gotujemy 45 minut. Paprykę przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów.
Następnie wlewamy olej i gotujemy tak długo (u mnie jeszcze 45 minut), aż papryka i pomidory zgęstnieją.
Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i gotujemy jeszcze 15 minut.
Następnie gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, na wiech każdego słoiczka wlewamy 1 łyżkę oliwy i starannie zakręcamy.
Słoiki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze