REKLAMA

Sos paprykowy

wyświetlono: 447 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Sos paprykowa na bazie jogurtu z dodatkiem sporej ilości zieleniny. Sos słodko – kwaśny w smaku, z lekko orientalną nutą. Świetny dodatek do różnego rodzaju potraw, zwłaszcza wielkanocnych.

opublikowany: 15.08.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 większa czerwona papryka (200 g)
    60 g oczyszczonej cebuli dymki
    3 łyżki posiekanego szczawiu
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej bazylii (np. fioletowej)
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    5 łyżek majonezu (ok. 200 ml)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki kminku mielonego
    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • Sos paprykowy 1. Paprykę i dymkę rozdrobnić, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać jogurt i zblendować.
  • Sos paprykowy 2. Następnie dołożyć zieleninę, majonez, wlać sok z cytryny i sos sojowy, wsypać imbir, kminek, cynamon i pieprz cayenne. Składniki dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE