Sos cukiniowo-paprykowy

4.92 (178 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 kg cukinii
    3 kg czerwonej papryki
    1/2 kg cebuli
    1 główka czosnku
    2 papryczki chili
    1/3 szkl octu 10%
    1/3 szkl oleju
    2 szklanki cukru
    3 łyżki soli
    4 słoiczki koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki ziół prowansalskich
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.92 (178 ocen)

Sos cukiniowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gllggw 1. Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ, z papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy.
  • image-0oiekws 2. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do miesa razem z czosnkiem oraz cebulą.
  • image-1sfxxbt 3. Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem.
  • image-2bcaw5o 4. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania,Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
  • image-1pk49av 5. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Chili Cukinia Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować