Sos paprykowy w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ja go używam między innymi jako dodatek do kanapek, placków ziemniaczanych, dań z makaronem lub do pizzy.
3 kg papryki czerwonej
250 g papryki chili
3 główki czosnku
1 szkl octu
2 szkl oleju
3 łyżki soli
500 g cukru
3 słoiczki (po 200g) koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
Sposób przygotowania przepisu:
Sos paprykowy
1.
Paprykę słodką i chili umyć, oczyścić z nasion, czosnek obrać. Przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa o małych oczkach.
2.
Paprykę włożyć do rondla, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu około 50 minut.
3.
Przełożyć do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i otulić kocem do wystygnięcia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze