Sos paprykowy

  • wyświetlono: 3766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Sos paprykowy w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ja go używam między innymi jako dodatek do kanapek, placków ziemniaczanych, dań z makaronem lub do pizzy.

IMG_4402
  • 12 porcje
  • 80min

Składniki

3 kg papryki czerwonej
250 g papryki chili
3 główki czosnku
1 szkl octu
2 szkl oleju
3 łyżki soli
500 g cukru
3 słoiczki (po 200g) koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe

Sposób przygotowania przepisu:

Sos paprykowy

  • 1. Paprykę słodką i chili umyć, oczyścić z nasion, czosnek obrać. Przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa o małych oczkach.
  • 2. Paprykę włożyć do rondla, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu około 50 minut.
  • 3. Przełożyć do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i otulić kocem do wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylapaprykapizzachilidania z makaronemprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Sos paprykowy pikantny

Dodane przez: beciiaaa

Sos paprykowy pikantny

Przepis dostałam kilka lat temu...

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Dodane przez: Futka

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy,...

sos na zimę

Dodane przez: ilonka

sos pomidorowo-paprykowy

Domowy sos na zimę. Może być podawany...

Sos paprykowo-pomidorowy

Dodane przez: bogusia82

Sos paprykowo-pomidorowy

Sos stanowi doskonały dodatek do...

Lutenica – bułgarski sos paprykowy

Dodane przez: igraszki losu

Lutenica – bułgarski sos paprykowy

Sezon na paprykę jeszcze trwa warto...

sos pomidorowo-paprykowy

Dodane przez: iziona

Sos pomidorowo-paprykowy

Przepyszny sos z pachnących pomidorów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE