Sos paprykowy

4.98 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Sos paprykowy w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ja go używam między innymi jako dodatek do kanapek, placków ziemniaczanych, dań z makaronem lub do pizzy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
    250 g papryki chili
    3 główki czosnku
    1 szkl octu
    2 szkl oleju
    3 łyżki soli
    500 g cukru
    3 słoiczki (po 200g) koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Sos paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę słodką i chili umyć, oczyścić z nasion, czosnek obrać. Przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa o małych oczkach.
  • 2. Paprykę włożyć do rondla, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu około 50 minut.
  • 3. Przełożyć do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i otulić kocem do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować