Łosoś w sosie ćwikłowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Beata Sprzęczka

  • Średni

Składniki:

  • - filetyz łososia: 4 sztuki
    - burak ćwikłowy (ugotowany, jeden mały): 1 sztuka
    - szalotka: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - olej: 2 łyżki
    - bulion warzywny: 0.5 szklanki
    - słodka smietana: 200 mililitrów
    - starty chrzan: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz biały (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - masło do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łosoś w sosie ćwikłowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka obieramy i ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną szalotkę i dodajemy buraczki. Smażymy 5 minut.
  • 2. Do buraczków dodajemy na zmianę po łyżce bulionu i śmietany do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku sokiem cukrem i białym pieprzem. Odstawiamy.

  • 3. Umyte i osuszone filety solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

  • 4. Łososia smażymy na oleju z masłem po 3 minuty z każdej strony. Odstawiamy z ognia na 3-4 minuty (pod przykryciem), aby ryba „doszła”. Porcje łososia układamy na ogrzanym talerzu, polewamy sosem ćwikłowym i posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować