Liliana - jogurtowy deser z galaretką i truskawkami

5 (17 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, niskokaloryczny deser na zimno, idealny na upalne, letnie dni. Pokochają go zarówno mali, jak i nieco starsi miłośnicy galaretek. Na kawałek takiego niskosłodzonego, z orzeźwiającą nutą mięty deseru, będą mogły sobie pozwolić również osoby na diecie redukcyjnej, czy cukrzycowej.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g jogurtu naturalnego greckiego lub innego gęstego

    3 galaretki; u mnie malinowa, cytrynowa i przeźroczysta o smaku truskawki z wanilią

    1 l wody

    10 dużych truskawek

    10-20 listków świeżej mięty

    naczynie liliana
Wystaw ocenę:

5 (17 ocen)

Liliana - jogurtowy deser z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml przegotowanej, gorącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia, nie gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
    Tak samo postępujemy z galaretką cytrynową.

    Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej, gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i zostawiamy do osuszenia. Miętę również myjemy i osuszamy.

    Tężejącą galaretkę malinową krótko miksujemy z 300 g jogurtu, przelewamy do liliany i odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie miksujemy galaretkę cytrynową z jogurtem i stopniowo przelewamy do liliany i odkładamy do lodówki. Po kilku minutach galaretka powinna być lekko ścięta, wtedy układamy truskawki, lekko je wciskając. Dekorujemy liśćmi mięty i na wierzch wylewamy galaretkę przezroczystą.
    Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

    Czas przygotowania 30 minut + czas tężenia ok. 3 godziny.

Porady

* Prawdopodobnie zostanie nam odrobinę galaretki przezroczystej, wtedy możemy nią zalać ulubione owoce i mamy dodatkowy deser. * Deser zawiera jedynie cukier, który jest w galaretce, więc nie jest zbyt słodki, Jeżeli lubimy bardzo słodkie desery możemy dodać łyżkę cukru do gotującej się wody i w tak osłodzonej wodzie rozpuścić galaretkę. Możemy również użyć jogurtu owocowego, który jest zdecydowanie słodszy od naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Galaretka Truskawki Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować