REKLAMA

Deser a'la Eton mess z galaretką i owocami

wyświetlono: 250 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Deser inspirowany słynnym angielskim Eton Mess. Oprócz owoców, bitej śmietany i bezy w deserze występuje galaretka. Całość jest niezbyt słodka i lekka w konsystencji, chociaż zupełnie nie fit. 

opublikowany: 21.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki malinowej
    250 g malin
    200 g borówek amerykańskich
    około 60-70 g gotowych bez (mogą być kupne lub domowe)
    250-300 g śmietanki 30%
    listki mięty do dekoracji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, studzimy, wylewamy do dużego płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia, najlepiej do lodówki. Dokładnie stężałą galaretkę kroimy w niedużą kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  • 2. W 4 pucharkach układamy warstwami: kostki galaretki, bitą śmietanę, pokruszoną bezę, owoce i znowu galaretkę, śmietanę, bezę i owoce. Wierzch dekorujemy listkami mięty.

Notka redakcyjna

Porady

Zamiast galaretki malinowej, malin i borówek można użyć galaretki o dowolnym smaku i dowolnych owoców. W tym deserze użyłam gotowych bezików z dodatkiem kakao, ale mogą być białe. Deser wykonany wg powyższego przepisu nie jest bardzo słodki. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, do śmietany może dodać trochę cukru pudru w czasie ubijania.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Jelonka

Deser z galaretką a'la legumina

galaretkowy deser na upalne dni... moja wariacja na temat deserów z galaretką

kategoria: Desery galaretki legumina opublikowany: 22.06.2017 | wyświetlono: 5780 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE