Leczo z cukinii według przepisu mojej mamy

1.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przedstawiam przepis na leczo z cukinii według przepisu mojej mamy. Proste, szybkie danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni węgierskiej. Idealne na obiad, kolację, imprezę. Leczo można także pasteryzować. Zapraszam na sprawdzony przepis.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg cukinii
    1 łyżka soli
    300 g mięsa wieprzowego
    300 g wędzonego boczku
    1/2 kg pieczarek
    3 papryki
    1 kg cebuli
    4 duże pomidory
    8 dużych ogórków kiszonych
    4 ząbki czosnku
    słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g lub domowego przecieru z pomidorów na zimę - 1 litr
    sól według uznania (u mnie 1 łyżka)
    czarny pieprz według uznania (u mnie łyżka)
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 paczka ziół prowansalskich
    około 1/4 szklanki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Leczo z cukinii według przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na około godzinę, aby cukinia zmiękła. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę (piórka). Umyte papryki i sparzone pomidory pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w paski. Boczek pokroić w większą kostkę i smażyć na patelni około 10-12 minut. Boczek zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu usmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (u mnie szynka) i smażyć jeszcze 10-12 minut do miękkości. Usmażony boczek i mięso przełożyć do dużego garnka.
  • 2. Na rozgrzanym oleju zeszklić dobrze cebulę - około 10 minut, następnie dodać do niej paprykę i dusić jeszcze przez około 10 minut - do miękkości. Warzywa przełożyć do garnka. Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone pieczarki około 15 minut, następnie wrzucić do garnka. Cukinię dusić na rozgrzanym oleju około 15 minut. Gdy zmięknie dołożyć do garnka z pozostałymi warzywami. Dodać pokrojone ogórki kiszone i pomidory, przeciśnięty czosnek, przyprawy i wszystko wymieszać. Warzywa podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut. Na koniec dodać koncentrat lub domowy przecier z pomidorów, wymieszać i smażyć bez przykrycia jeszcze około 10-15 minut.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować