Ogórki małosolne według przepisu mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przedstawiam ogórki małosolne według przepisu mojej mamy. Uwielbiam takie ogórki, jeszcze niedokiszone. Są pyszne i proste do zrobienia. Najlepiej smakują z kromką chleba i masełkiem, polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
    1 litr wody przegotowanej
    1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
    4 duże ząbki czosnku
    kilka gałązek kopru
    1 liść chrzanu lub winogrona
    kawałek korzenia chrzanu - około 3 -4 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne według przepisu mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 1 litr wody, a następnie dodać 1 lekko czubatą łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Woda może być letnia, gdy będziecie nią zalewać ogórki. Na litrowy słoik zużywam około 500 ml zalewy.

    Ogórki, koper, chrzan umyć dokładnie. Chrzan oskrobać i podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, umyć i podzielić na ząbki. Każdy ząbek pokroić na mniejsze kawałki.

    Na dół wyparzonego, dużego słoika wrzucić umyty liść chrzanu lub winogrona, cześć kopru, kawałek chrzanu oraz 2 ząbki czosnku. Ogórki ciasno ułożyć w słoju, w pozycji pionowej. Pomiędzy ogórki powpychać pozostały czosnek, chrzan i koper.
  • ogórki małosolne 2. Zalać całość wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Słoik przykryć wieczkiem lub gazą (musi być dostęp powietrza, więc nie należy ich szczelnie zamykać).

    Ogórki odstawić w nieosłonecznione miejsce. Za około 3 dni ogórki będą gotowe do spożycia. Idealnie pasują do kanapek i do dań na grilla.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować