Lawasz - ormiański chlebek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W oryginalnym przepisie nie używa się drożdży a chlebek wypieka się w glinianym piecu tonirze.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 560 g mąki pszennej
    -200 g jogurtu typu greckiego
    -7 g suchych drożdży
    -200 ml letniej wody
    -1 płaska łyżka stołowa soli
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Lawasz - ormiański chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lawasz- ormiański chlebek. 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto . Mikser planetarny ułatwia życie na drugiej prędkości trwa to ok 5 minut .
  • Lawasz-ormiański chlebek . 2. Z ciasta formujemy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
  • Lawasz- ormiański chlebek . 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę .
  • Lawasz-ormiański chlebek. 4. Formujemy wałeczek który dzielimy na 8 równych części . Z każdej formujemy w dłoniach kulkę i podsypujemy mąką .
  • Lawasz-ormiański placek. 5. Każdą kulkę rozwałkujemy na okrągły placek o grubości 1-2 mm i po kolei smażymy na suchej patelni po ok. 1 minuty z każdej strony ( do uzyskania apetycznych brązowych plamek ) . Usmażone lawasze kładziemy jeden na drugim i przykrywamy ściereczką aby zachowały elastyczność .
  • Lawasz-ormiański chlebek. 6. W chlebki lawasz można zawijać praktycznie wszystko tak jak w tortillę . Ale ja polecam chlebki posmarowane masełkiem lub łyżką jogurtu typu greckiego z suszonym czosnkiem i szczyptą czerwonej papryki . Smacznego .

Porady

Oliwę z oliwek można zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować