Lawasz - ormiański chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto . Mikser planetarny ułatwia życie na drugiej prędkości trwa to ok 5 minut .
2.Z ciasta formujemy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę .
4.Formujemy wałeczek który dzielimy na 8 równych części . Z każdej formujemy w dłoniach kulkę i podsypujemy mąką .
5.Każdą kulkę rozwałkujemy na okrągły placek o grubości 1-2 mm i po kolei smażymy na suchej patelni po ok. 1 minuty z każdej strony ( do uzyskania apetycznych brązowych plamek ) . Usmażone lawasze kładziemy jeden na drugim i przykrywamy ściereczką aby zachowały elastyczność .
6.W chlebki lawasz można zawijać praktycznie wszystko tak jak w tortillę . Ale ja polecam chlebki posmarowane masełkiem lub łyżką jogurtu typu greckiego z suszonym czosnkiem i szczyptą czerwonej papryki . Smacznego .
Porady
Oliwę z oliwek można zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.
Komentarze