Irański chleb lawasz

4.48 (194 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dość prosty choć nieco czasochłonny chleb z Persji. Doskonały do maczania w jogurcie lub jedzenia gęstych zup i gulaszy.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - ciepła woda: 250 mililitrów
    - oliwa: 150 mililitrów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże prasowane: 10 gramów
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Irański chleb lawasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2. Na blacie lub stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, soli i cukru. Dodajemy oliwę i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na drewnianą deseczkę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce
  • 3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i rozciągamy je (niczym przy formowaniu pizzy) na cienkie placki. Placki pieczemy natychmiast na blasze wstawionej do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni przez 3 - 8 minut w zależności od grubości ciasta. Lawasz nie należy wałkować i posypywać mąką bo zrobi się zbyt twardy.
  • Piec do chleba lawasz 4. W Iranie w dalszym ciągu wypieka się chleb w bardzo tradycyjny sposób. Za pomocą długiego kija zakończonego hakiem przylepia się miękki chleb na ścianie pieca-studni. Takim samym kijem chleb się wyciąga po upieczeniu. Duża sztuka i niezłe widowisko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować