Irański chleb lawasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.Na blacie lub stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, soli i cukru. Dodajemy oliwę i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na drewnianą deseczkę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce
3.Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i rozciągamy je (niczym przy formowaniu pizzy) na cienkie placki. Placki pieczemy natychmiast na blasze wstawionej do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni przez 3 - 8 minut w zależności od grubości ciasta. Lawasz nie należy wałkować i posypywać mąką bo zrobi się zbyt twardy.
4.W Iranie w dalszym ciągu wypieka się chleb w bardzo tradycyjny sposób. Za pomocą długiego kija zakończonego hakiem przylepia się miękki chleb na ścianie pieca-studni. Takim samym kijem chleb się wyciąga po upieczeniu. Duża sztuka i niezłe widowisko.
Komentarze