Matnakasz- tradycyjny chleb ormiański

  • wyświetlono: 213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś podzielę się przepisem na tradycyjny chleb ormiański – Matnakasz- bez którego nie obejdzie się żadne spotkanie rodzinne, ani żadna impreza w Armenii. Nazwa „matnakasz” pochodzi od ormiańskich słów „mat”- palec i „kaszel”- ciągnąć, co można przetłumaczyć jak „wyciągnięty palcami”. Odnosi się to do sposobu przygotowywania chleba. Jest on formowany i wyciągany palcami i ma kształt owalnych bochenków. Matnakasz ma przepyszną chrupiącą skórkę i mięciutki, puszysty środek. Spróbujcie koniecznie :)

14199687_10210973385829739_2170515334351407972_n
  • 6 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

Składniki na 2 bochenki:


Zaczyn:

– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka cukru
– 8g drożdży instant
– 50ml ciepłej wody

Ciasto:

– 1kg mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 550ml ciepłej wody
– 1 łyżka soli
– 50ml oleju (u mnie rzepakowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Matnakasz- tradycyjny chleb ormiański

  • 1. W miseczce połączyć cukier, drożdże, mąkę i wodę, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do ruszenia. Przesiać mąkę razem z solą do dużej miski, dodać olej, wyrośniętą zaczyn i powoli wlać wodę. Wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić, ale nie dodawajcie więcej mąki. Zagniecione ciasto przełożyć na stolnicę, ręce posmarować olejem i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut, aż przestanie się kleić. Gotowe ciasto włożyć do miski, zakleić folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Rękami uformować podłużny, owalny placek i przy pomocy palców lub łyżki zrobić wcięcie w owalu w odległości około 3cm od krawędzi dookoła. W ten sam sposób zrobić wcięcie wzdłuż całego owalu przez środek. Przygotowany w ten sposób placek przykryć ściereczką kuchenną (obowiązkowo) i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Po 30 minutach matnakasz posmarować wodą, ponownie zrobić wcięcia w tych samych miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30 minut.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebplacekkuchnie światawypiekipieczywokuchnia ormiańskaDOMOWE PIECZYWOmatnakaszchleb ormiański

Komentarze

Podobne przepisy

image-07vd59x

Dodane przez: Justyna Wiszowata

Chleb

Chleb jest zdrowy, smaczny i sycący.

Dodane przez: KingaM4444

Lawasz - ormiański chlebek

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

Dodane przez: akrobatka22

Chleb wiedeński

Chrupiąca skórka, puszysty środek.....

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

Chleb swojski

Dodane przez: teresa-kr

Chleb swojski

Pyszny ,domowy chleb ,wg przepisu...

chleb góralski

Dodane przez: Nina80

chleb góralski

Chleb góralski długo utrzymuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE