5 jabłek
sok z połowy cytryny
3 jajka
120 g cukru pudru
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka
30 g masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
tłuszcz do formy
Łatwe i szybkie ciasto z jabłkami, w sam raz do niedzielnej kawki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny i wymieszać.
Jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubić trzepaczką,
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek, całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mleko, roztopione masło i cynamon i znów dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki. Gotowym ciastem zalać jabłka i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do keksówki i wyrównać powierzchnię.
Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu wyłożyć ciasto z keksówki, wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze