Wersji bigosu jest tyle ile jest kucharzy :) Nasza wersja jest z kiszona i białą kapustą, schabem, drobiowymi kiełbaskami, piersią kurczaka i pieczarkami. Robi się szybko a jeszcze szybciej zjada :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg białej kapusty
1 kg kapusty kiszonej
4 plastry schabu
2 piersi kurczaka
2 kiełbaski drobiowe
1 cebula
200 g pieczarek
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Koncentrat pomidorowy
Vegeta - używam z intermarche takiej naturalnej bez żadnych dodatków
Dietetyczny bigos - dla cukrzyków w sam raz! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszona kapustę należy odsączyć z zalewy, opłukać i poszatkować. Gdy jest za kwaśna można ją obgotować. Moja była w sam raz więc jej nie obgotowałam. Zwykłą kapustę szatkujemy, płuczemy i gotujemy około 20 min. Dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe oraz vegetę. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu.
2.Mięso oraz kiełbaski kroimy w kosteczkę i każde z osobna podsmażamy na patelni. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i również dorzucamy do całości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dusimy jeszcze około 20-30 min.
Komentarze