Lasagne z mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso smażymy na niewielkiej
ilości oliwy. Dodajemy przecier
pomidorowy i przeciśnięty
przez praskę czosnek. Doprawiamy
solą, pieprzem, papryką
i oregano, mieszamy i zdejmujemy
z ognia. Makaron gotujemy
3-4 minuty, odcedzamy.
2.Szpinak dusimy na oliwie.
Dodajemy bazylię i o drobinę
soli, mieszamy. Studzimy i dodajemy
rozdrobniony biały ser.
Jeszcze raz mieszamy.
3.W naczyniu żaroodpornym
układamy najpierw 1/4 makaronu,
następnie 1/2 szpinaku
z twarogi, ponownie 1/4 makaronu i 1/2 mięsa. Posypujemy
połową startego żółtego sera
i układamy kolejne warstwy:
makaron, szpinak, makaron,
mięso i ser. Przykrywamy i pieczemy
ok. 20 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C. Zdejmujemy pokrywkę
i zapiekamy jeszcze 10 minut,
aby ser się zrumienił.
Komentarze