Lasagne z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cebulkę obieramy i kroimy na małe piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, posypujemy majerankiem i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Szpinak płuczemy i całe liście wrzucamy do cebuli, dusimy tak długo aż woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietankę 30% mieszamy z mąką i dodajemy do szpinaku.
2.Robimy sos beszamelowy. Masło stapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!). Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Solimy i pieprzymy, wlewamy do szpinaku.
3.Kurczaka oczyszczamy, kroimy na bardzo małą kostkę, smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (do kurczaka, soli i pieprzu).
4.Makaron przygotowujemy tak jak wskazane jest to na opakowaniu. Blachę smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami:
makaron -> szpinak z beszamelem ->kurczak -> mozzarella -> makaron ... itd :) Na wierzch wykładamy resztę sosu szpinakowego i obficie posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 180*C przez 30 minut. Wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym.
Komentarze