Lasagne z mięsem / Lazania

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Przepyszna , niesamowicie sycąca lazania z dodatkiem świetnie doprawionego mielonego mięsa ... pieczarek , sosu beszamelowego i dużej ilości ciągnącego się sera.Każdy będzie wołał o dokładkę!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    SOS:
    * masło - 2 łyżki
    * mąka - 2 łyżki
    * mleko - 0,5 l
    * sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka
    * sok z cytryny - 1 łyżeczka
    * cukier - 1 szczypta
    * żółtko- 1 szt
    MIĘSO :
    * mielone mięso ( np.łopatka ) - 500 g
    * cebula - 2 szt
    * czosnek - 4 ząbki
    * pieczarki - ok. 300 g
    * sól , pieprz , chili , papryka
    * przecier pomidorowy - 4 łyżki
    * olej - 100 ml
    DODATKOWO :
    *makaron lasagne - ok. 300 g
    * ser żółty - ok. 300 g
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Lasagne z mięsem / lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    SOS :

    Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

    Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

    Zdejmujemy z ognia.

    Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

    Doprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.

    Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

    Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.

    Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.


    MIĘSO :

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

    Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

    Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.

    Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

    Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.

    Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

    CAŁOŚĆ :

    Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

    Makaron podgotowujemy.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

    Układamy warstwami:

    - makaron
    - mięso
    - ser
    - sos
    - makaron
    - mięso
    - ser

    … aż do wyczerpania składników.

    Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Zajadamy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować